Harugu Lema Asefaw z Erytrei, Maysoon Ahmed Hanna z Iraku, Julia Kasutskaya z Białorusi, Gurdip Kaur z Indii i Liza Beksultanova z Czeczenii dzielą się smakami niezwykle bliskimi ich sercom, przygotowywanymi według domowych przepisów, będących częścią ich najlepszych wspomnień z miejsc, z których przyszło im wyjechać.
Wszystkie autorki z radością o się przepisami na swoje ulubione jedzenie. Ale nie wszystkie mogły lub chciały opowiadać o trudnych, bolesnych doświadczeniach związanych z wyjazdem z domu. I o tym też jest ten projekt: o opowiadaniu własnej historii na własnych zasadach.
Opowiedzą nam o procesie powstawania książki, o współtworzeniu kolektywu w obcym kraju. Mniej o tym, co pamiętają, a bardziej o tym, o czym dzisiaj marzą.
W dyskusji udział wezmą:
Maysoon Ahmed Hanna
Yulia Kasutskaya
Haregu Lema Asefaw
Gurdip Kaur
Liza Beksultanova
Rozmowę poprowadzą:
Ala Qandil i Adelina Cimochowicz