DŁUŻSZY STÓŁ
przepisy, które zmieniają życie


Słuszna Strawa wyrosła z marzeń, pilnych potrzeb i trochę z przekory. Były to marzenia o własnym miejscu, w którym każda osoba mogłaby gotować swoje domowe, tradycyjne jedzenie. Była potrzeba stabilnego, bezpiecznego dla wszystkich miejsca pracy, szczególnie w kontekście kolejnych zwolnień w gastronomii na skutek pandemii. I było w tym trochę przekory, chęci rozerwania sztywnych ram i wąskich drugoplanowych ról, w których nasze społeczeństwo obsadza osoby z doświadczeniem migracji.

Organizator/ka: Krytyka Polityczna

Pomysł wykluł się rok temu. Bardzo szybko dołączały kolejne osoby. Spotykaliśmy się w ogródku działkowym, na świeżym powietrzu, bo szalał covid. Przychodziłyśmy na te pierwsze spotkania w dwóch swetrach, najcieplejszych kurtkach i trzech parach skarpet. Robiło się coraz zimniej, a my siedzieliśmy wokół jednej lampy gazowej i próbowaliśmy snuć wspólne wizje tego, jak będziemy działać. Już wtedy komunikacja wymagała sporo wysiłku– tłumaczenie na arabski, angielski, rosyjski, francuski. Nie wszystkie osoby z tego pierwszego zespołu są z nami do dziś. Nie każdej odpowiadała forma kolektywu i nie każda mogła sobie pozwolić na inwestowanie energii i czasu w przedsięwzięcie, którego powodzenia nikt nie mógł zagwarantować.

Słuszna Strawa miała realizować odważne marzenia i mówić z podniesioną głową o potrzebach i oczekiwaniach osób ją tworzących. Bez wstydu i przepraszania, że te potrzeby są czasem podstawowe, a czasem nie, zawsze jednak bardzo trudne do zrealizowania. Miała troszkę wszystkich uwierać i czasem wypalić kubki smakowe, a czasem zaskoczyć ilością czosnku i cytryny.

Ale w końcu to my byliśmy zaskoczeni, i wzruszeni – tym jak ciepło Strawa została przyjęta, tym ile wsparcia dostaliśmy oraz tym jak bardzo wszystkim posmakowało nasze jedzenie. Być może nasze potrawy trochę złagodniały – nadal są autentyczne, ale rzadziej aż do łez osób nieprzyzwyczajonych do takiego poziomu ostrości. To, co dla nas najważniejsze nie uległo jednak zmianie – wspólne podejmowanie decyzji, wspólne dzielenie się odpowiedzialnością i budowanie miejsca, w którym każda i każdy może poczuć się u siebie pozostają ideałem, do którego wciąż dążymy.

Niedawno minął rok od tych pierwszych spotkań. Teraz w naszym kolektywie jest ponad dwadzieścia osób. Powołaliśmy spółdzielnię socjalną. Haregu mówi, że staliśmy się jak rodzina. I ma sporo racji. Rodzina oczywiście ze swoimi problemami, w której czasem się kłócimy, czasem sprawiamy sobie przykrość, a potem głośno śmiejemy z żartów Maysoon. I bez względu na wszystkie różnice – zawsze staramy się nawzajem wspierać.

W naszej kuchni używamy wyłącznie składników pochodzenia roślinnego. Tam gdzie możemy, chcemy działać etycznie. Chcemy by poszanowanie praw człowieka szło w parze z walką o prawa zwierząt. Nie godzimy się na zarabianie na ich cierpieniu. Na początku zastanawialiśmy się czy zawsze będziemy w stanie pogodzić autentyczność potraw z ich weganizacją. Po wielu miesiącach pracy, możemy spokojnie powiedzieć, że nam się to udało: jedzenie jest etyczne, wegańskie, pyszne i smakuje dokładnie tak jak powinno.

W książce znajdziecie dwa rodzaje przepisów: kulinarne i prawne. Mamy nadzieję, że z powodzeniem uda Wam się odtworzyć te pierwsze i że nigdy nie będziecie zmuszone zmagać się z tymi drugimi.

Tebsi Batinżan Maysoon

Indżera Haregu

Pierogi z kapustą Yulii

Manty Lizy

Sabji Gurdip

DŁUŻSZY STÓŁ
przepisy, które zmieniają życie

autorki przepisów i tekstów: Maysoon Hanna, Julia Kasutskaya, Gurdip Kaur, Haregu Asafew, Liza BeksultanovaAla Qandil

Opracowanie tekstów: Ala Qandil
Fotografie: Adelina CimochowiczKuba Mozolewski
Projekt okładki, opracowanie graficzne i skład: Kamil Bielecki
Współpraca: Mebrat Tesfay, Hania Kłosińska

Ta książka nie mogłaby powstać bez pracy pozostałych członkiń i członków kolektywu Słuszna Strawa: Vlada,  Lyoshy, Aliego, Vizaita, Negassiego, Tareka, Darina, Patryka, Marka i Eli.

Słuszna Strawa – odwiedź

 

Zapraszamy na spotkanie wokół “Dłuższego Stołu” – książki autorstwa członkiń kolektywu Słuszna Strawa. Na kolejnych stronach ciepłe wspomnienia autorek o jedzeniu z rodzinnych stron przeplatają się z tymi trudnymi o wyjeździe i odnajdywaniu się w nowym kraju.

Harugu Lema Asefaw z Erytrei, Maysoon Ahmed Hanna z Iraku, Julia Kasutskaya z Białorusi, Gurdip Kaur z Indii i Liza Beksultanova z Czeczenii dzielą się smakami niezwykle bliskimi ich sercom, przygotowywanymi według domowych przepisów, będących częścią ich najlepszych wspomnień z miejsc, z których przyszło im wyjechać.
RÓŻNORODNE MIASTO WARSZAWA NA WIELE JĘZYKÓW

RÓŻNORODNE MIASTO WARSZAWA NA WIELE JĘZYKÓW

EUGENIA BALAKIREVA (Białoruś)
MICHAŁ BORCZUCH
NOUMS DEMBELE (Burkina Faso)
HUBERT ZEMLER
CHRISTINA ESHAK (Syria)
OLGA MYSŁOWSKA
MARTINA KUZMANOVIĆ (Serbia)
KATARZYNA GÓRNA
DINA LEONOVA (Białoruś)
DIANA LELONEK
MARIA MARTOS (Ukraina)
RAPHAEL ROGIŃSKI

słuchowisko:
Wojtek Zrałek-Kossakowski
Marcin Lenarczyk

Dowiedz się więcej